Ove smo godine zatulumarili slovima 13. studenog u večernjim satima. Bilo je uzbudljivo i popraćeno prigodnom nadolazećom godinom 2014. U kojoj ćemo proslaviti 150. Rođendan IVANE BRLIĆ MAŽURANIĆ. Tako smo odlučili Tulum slova posvetiti autobiografiji i biografiji IBM te čitanju Šume Striborove na hrvatskom i engleskom jeziku. Uz nezaobilazne kvizove grupnog tipa imali smo i pravu Ivanu među nama koja nam se i obratila.


Rođena sam 18. travnja 1874. godine u Ogulinu, a dana 13.11.2023. godine ponovo sam se vratila u život, ali ovog puta u Sračinec. Prolazeći kroz Sračinec, našla sam se pred velikom i modernom školom u kojoj se naziralo slabašno svjetlo. Radoznalost me natjerala da otvorim vrata i uđem u nju. Kad tamo ugledah mnoštvo znatiželjne djece, koja širom otvorenih očiju gledaju u mene. Mislim da sam na njih ostavila veliki dojam zbog svoje odjeće i neobičnog šešira s velikim perom jer takva se odjeća nosila u prošlosti. Bila sam iznenađena izgledom učionica i pametnih ploča kojih u moje vrijeme nije bilo. Djeca su bila vrlo uzbuđena i postavljala mi brojna pitanja. Mnogo sam im pričala o sebi i svojem životu. Mnoštvo svjećica osvjetljavalo je unutrašnjost škole pa sam se s nostalgijom prisjetila svojega djetinjstva. Bila sam lijepo dočekana i počašćena s kolačima kakve je pripremala moja majka. Uz druženje i razgovor s djecom vrijeme je brzo proletjelo i mojem gostovanju je došao kraj. Bila bih sretna da u neko buduće vrijeme opet posjetim Osnovnu školu Sračinec u kojoj sam se osjećala ugodno i sretno.

Iva Debić (6.b) kao IVANA BRLIĆ- MAŽURANIĆ


Djeca su se obradovala njezinom magičnom prisustvu i javila nam svoje utiske.

 

Nedavno je kroz hodnik naše škole prošla moderna Ivana Brlić-Mažuranić. Naime, jedna od mojih najboljih prijateljica nam je u jednom danu iznijela čaroban svijet ove spisateljice.

Budući da je Iva bila odjevena u dugu,crnu haljinu te je na glavi nosila predivan šešir, osjećala sam kao da se nalazim u vrijeme kada je Ivana stvarala svoje nevjerojatne priče o kojima danas još uvijek pričamo. Promatrajući Ivu kao Ivanu Brlić-Mažuranić, zaključila sam kako je njezin svijet oblikovan maštom. Riječi koje je izgovarala bile su poput magičnih formula koje otvaraju vrata u čaroban svijet pustolovine. Kada sam ju pogledala u oči, vidjela sam sjaj iste radosti koju su imala djeca dok su čitala Ivanine priče. Kroz Ivino izražavanje, doznala sam kako pronalazi čuda u jedinstvenim stvarima što ju čini posebnom. To me ujedno podsjetilo i na samu Ivanu Brlić-Mažuranić koja je živjela u svojim pričama. Čvrsto vjerujem u to kako smo svi bili očarani i živjeli zajedno s njom.

I zaista… prenijela je na nas šareni svijet mašte i učinila nas ispunjenima za još jednu priču o kojoj ćemo rado puno pričati.

Jana Šalamun 6.b

 

Baš kao i Ivana Brlić Mažuranić, Iva u sebi nosi dar da oživi svakodnevne trenutke, čini ih čarobnima i podsjeti nas na to da nikada ne trebamo izgubiti dodir s maštom. Njezina prisutnost podsjetila me na to koliko su zapravo priče važne i kako nam upravo one mogu otvoriti vrata prema jednom drugom svijetu, a to je svijet mašte. Zbog toga svaki trenutak koji sam provela s Ivom kao Ivanom Brlić Mažuranić mi je kao mali odmor od stvarnosti, uronjen u svijet bajki i čarobnih stvorenja. Kroz riječi koje je izgovorila, doživljavam svijet kao mjesto u kojem su čuda svakodnevnica, a obične stvari iznimno neobične. Ivina ljubav prema Ivani Brlić Mažuranić vidi se ne samo u riječima, već i u načinu na koji živi jer je nasmijana poput likova iz Ivaninih čudesnih djela. Moja prijateljica je probudila Ivanu Brlić Mažuranić u sebi jer je uspjela podijeliti svoju radost s drugima, čineći svakodnevnicu jednom bajkom u kojoj je svaka sekunda posebna.

Kroz Ivanu Brlić Mažuranić, prijateljica iz razreda nam je pokazala kako trebamo uvijek ostati vjerni djetetu koje imamo u sebi te nas je potaknula da vjerujemo u čuda koja su zaista moguća.

Večer nam je protekla u druženju, čitanju i proučavanju tekstova, a za dodatnu radost kuhar nam je ispekao prefine kolače. Učiteljice Anita Prester i Snježana Tramburovski te knjižničarka Grozdana Njegovec vodile su i osmislile ovo druženje.

Ivana Šalamun 6.b

Mentorica: učiteljica Snježana Tramburovski

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Moglo bi vam se svidjeti...

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support