Događanja

Tulum slova prvi put u školi

Projekt za poticanje čitanja održan u školskoj knjižnici

Ove školske godine po prvi put je u našoj školi organiziran Tulum slova. To je projekt školskih knjižnica koji ima cilj potaknuti čitanje iz užitka. Čita se u ugodnom okruženju školske knjižnice u večernjim satima, a svatko izabire ono što voli ili što želi podijeliti s drugima. Projekt obuhvaća učenike sedmih i osmih razreda, no mogu prisustvovati i mlađi učenici koji su onda gosti na tom čitalačkom druženju. Voditelj je knjižničar, a pridružuju se i učitelji koji to žele. Također je zanimljivo da se čita pod slabim svjetlom s upaljenim svijećama, baterijama ili mobitelima. Tada je užitak čitanja još veći, nastaje prava čarolija.

Osim samog čitanja, važna je i kultura slušanja
Osim samog čitanja, važna je i kultura slušanja

Razasuto lišće po podu knjižnice, prigušena svjetla lučica i tiha glazba najavila su početak neobičnog sastanka koji je okupio dvadesetak zainteresiranih. U ulozi voditeljice najavila sam kakav će biti program četverosatnog druženja, a uz čitanje predviđeni su i drugi sadržaji. Osim učenika sedmih i osmih razreda gosti ovog tuluma bili su nekolicina učenika nižih razreda i starija sestra jedne sedmašice koja je

Ugodno okruženje školske knjižnice u večernjim satima potiče čitanje iz užitka
Ugodno okruženje školske knjižnice u večernjim satima potiče čitanje iz užitka

studentica pedagogije. Tulum je počeo mojim uvodnim čitanjem. Izabrala sam dio iz jedne humoristične priče, knjige Kod kuće je najgore, pisca Ephraima Kishona. Svoje ulomke pročitale su i učiteljica Martina Sabljak i pedagoginja Melita Jeremić koje su izabrale zanimljivu dječju literaturu. Svaki od prisutnih učenika tada je pročitao nekoliko redaka iz knjiga koje su im se svidjele na policama u knjižnici. Pritom je važno da se obrati pažnja na kulturu slušanja što je jednako važno kao i čitanje. A prije čitanja učiteljica Martina Sabljak pokazala nam je nekoliko vježbi za koncentraciju.

Nakon osvježenja uz „grickalice” i sokove u drugom dijelu večeri uspostavljena je veza preko skypa s knjižnicom iz 3.

Tulum slova 4
Učenici su pod dekicama gledali prezentaciju o zanimljivostima iz svijeta knjige

osnovne škole u Bjelovaru pa su se nakratko mogle izmijeniti informacije o tome kakva je atmosfera na Tulumu. Zatim je napravljena literarna radionica na kojoj su učenici smišljali stihove o Tulumu slova opušteno, sjedeći na strunjačama. Bilo je vrlo uspješnih literarnih pokušaja koji su se pročitali naglas. Na kraju je još ostalo vremena da se pod dekicama pogleda prezentacija o zanimljivostima u svijetu knjige, nekoliko epizoda iz serije Prijatelji i najsmješnije scene iz Skrivene kamere. Tulum je završio nešto iza 23 sata uz dogovor da bi se ovakva čitalačka avantura mogla održati i sljedeće godine.

Knjižničarka Grozdana Njegovec

Moglo bi vam se svidjeti...

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support