Projekti

Matematičko gradivo Primjena sličnosti bolje se razumije na svježem zraku

Učenici 7. c razreda “odradili” terensku nastavu iz matematike

mat2
Učenice sa svojim sjenama i zrakama svjetlosti čine dva slična pravokutna trokuta

Prvi put u povijesti naš razred odradio je sat matematike vani, na svježem zraku. Umjesto sjedenja u učionici i rješavanja zadataka, izašli smo van i na stvarnom primjeru obradili gradivo Primjena sličnosti. Nakon objave sretne vijesti, obukli smo jakne, obuli cipele, uzeli bilježnice i olovke te metar i krenuli u našu malu avanturu. Tražili smo visoko i lijepo drvo ili stup kojem ćemo izračunati visinu.

Za početak smo izmjerili visine dviju učenica našega razreda i njihove sjene. Dobiveni podaci poslužili su nam za provjeru možemo li uz pomoć sličnosti izračunati željene visine.

3Učenice sa svojim sjenama i zrakama svjetlosti čine dva slična pravokutna trokuta. Visine učenica i njihove sjene predstavljaju katete pravokutnog trokuta, a zraka svjetlosti hipotenuzu. Trokuti su slični po KK poučku jer je kut između učenica i sjena pravi, a zrake svjetlosti, u isto vrijeme, na Zemlju padaju pod istim kutom.

Drugi način na koji možemo provjeriti jesu li nastali trokuti slični jest da stavimo odgovarajuće stranice (katete) u omjer i provjerimo jesu li proporcionalne.

Kada smo se uvjerili da su tako nastali trokuti doista slični, krenuli smo mjeriti.

Izmjerili smo visinu učenika i njegovu sjenu te duljinu sjene stupa. Nakon toga ponovili smo postupak s još jednom učenicom i drvom. Sve podatke zapisali smo i vratili se u učionicu te krenuli računati.5

Najprije smo napravili skice, upisali veličine, a nepoznatu veličinu označili sa x. Zapisali smo omjere i izračunali visine stupa i drva. Drvo je visoko otprilike 9. 5 m, a stup 7 m.

Nakon kraja sata svi smo lijepo zahvalili učiteljici na zabavnom satu matematike.

Dragi naši čitatelji, možete pokušati ovo napraviti sami. Zabavno je i zaista nije teško. Ali morate pripaziti na jedan detalj, a to je vrijeme. Dan kada smo mjerili bio je vedar i sunčan. Bilo je otprilike 11: 30. Da smo još malo pričekali, još bismo si više olakšali zadatak. Zašto? Mi znamo, 7saznajte i vi! ☺

 

Lara Bunić i Melania Crleni, 7. c

Mentor: Jelena Ribić

Moglo bi vam se svidjeti...

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support