Projekti

Matematičko gradivo Primjena sličnosti bolje se razumije na svježem zraku

Učenici 7. c razreda “odradili” terensku nastavu iz matematike

mat2
Učenice sa svojim sjenama i zrakama svjetlosti čine dva slična pravokutna trokuta

Prvi put u povijesti naš razred odradio je sat matematike vani, na svježem zraku. Umjesto sjedenja u učionici i rješavanja zadataka, izašli smo van i na stvarnom primjeru obradili gradivo Primjena sličnosti. Nakon objave sretne vijesti, obukli smo jakne, obuli cipele, uzeli bilježnice i olovke te metar i krenuli u našu malu avanturu. Tražili smo visoko i lijepo drvo ili stup kojem ćemo izračunati visinu.

Za početak smo izmjerili visine dviju učenica našega razreda i njihove sjene. Dobiveni podaci poslužili su nam za provjeru možemo li uz pomoć sličnosti izračunati željene visine.

3Učenice sa svojim sjenama i zrakama svjetlosti čine dva slična pravokutna trokuta. Visine učenica i njihove sjene predstavljaju katete pravokutnog trokuta, a zraka svjetlosti hipotenuzu. Trokuti su slični po KK poučku jer je kut između učenica i sjena pravi, a zrake svjetlosti, u isto vrijeme, na Zemlju padaju pod istim kutom.

Drugi način na koji možemo provjeriti jesu li nastali trokuti slični jest da stavimo odgovarajuće stranice (katete) u omjer i provjerimo jesu li proporcionalne.

Kada smo se uvjerili da su tako nastali trokuti doista slični, krenuli smo mjeriti.

Izmjerili smo visinu učenika i njegovu sjenu te duljinu sjene stupa. Nakon toga ponovili smo postupak s još jednom učenicom i drvom. Sve podatke zapisali smo i vratili se u učionicu te krenuli računati.5

Najprije smo napravili skice, upisali veličine, a nepoznatu veličinu označili sa x. Zapisali smo omjere i izračunali visine stupa i drva. Drvo je visoko otprilike 9. 5 m, a stup 7 m.

Nakon kraja sata svi smo lijepo zahvalili učiteljici na zabavnom satu matematike.

Dragi naši čitatelji, možete pokušati ovo napraviti sami. Zabavno je i zaista nije teško. Ali morate pripaziti na jedan detalj, a to je vrijeme. Dan kada smo mjerili bio je vedar i sunčan. Bilo je otprilike 11: 30. Da smo još malo pričekali, još bismo si više olakšali zadatak. Zašto? Mi znamo, 7saznajte i vi! ☺

 

Lara Bunić i Melania Crleni, 7. c

Mentor: Jelena Ribić

Moglo bi vam se svidjeti...