Događanja

Planinarske vijesti

Ove školske godine je u našoj školi pokrenuta planinarska grupa. Sve je počelo u rujnu kada je održan sastanak za zainteresirane učenike i njihove roditelje. U listopadu je održan prvi izlet na Ravnu goru, zato jer će sekciju na izlete voditi planinari Planinarskog društva Ravna gora iz Varaždina, a na Ravnoj gori se nalazi njihov planinarski dom. U studenom je održano predavanje za učenike planinare i upisi u planinarsko društvo. U prosincu je održan drugi planinarski izlet na Ivanščicu i to na Belecgrad.

 

KAKO JE BILO NA RAVNOJ GORI?

U subotu 14. 10. 2017. smo se svi okupili ispred škole i pričekali autobus. Naše planinarenje smo započeli na cesti koja vodi iz Kamenice u podnožju Ravne gore, a završili u selu Bednjica. Propješačili smo skoro 10 km, a najviša visina na kojoj smo bili je bila 660 metara nadmorske visine. Nakon sat i pol hodanja došli smo do Filićevog doma gdje smo imali vremena za odmor. Svi smo na poklon dobili kartu Ravne gore.

U daljini smo vidjeli dvorac Trakošćan, te brdovito Hrvatsko zagorje.

Dan smo proveli družeći se s prijateljima i uživajući u ljepoti prirode. Bio je prekrasan jesenski dan.

Lea Cvetko, 8. b

Mentor: Margareta Skuhala Juričić, učiteljica

 

 

KAKO JE BILO NA BELECGRADU?

Izlet na Belecgrad je održan 2. prosinca 2017. Okupili smo se u dvorištu naše škole i krenuli u 9h. Vožnja je trajala otprilike jedan sat. Svi smo jedva čekali izaći iz autobusa i krenuti na planinarenje.

Najprije smo posjetili crkvu Marije Snježne u Belecu. To je barokna crkva u kojoj se nalaze prekrasne freske slikara Ivana Rangera. Crkva Marije Snježne bila je glavno proštenjarsko odredište u Zagorju uz svetište u Mariji Bistrici. Isto tako, jedna je od najljepših sakralnih interijera iz baroknog razdoblja u Hrvatskoj te je zaštitnica Krapinsko-zagorske županije. Za crkvu smo dali milodar, poslikali prekrasne freske i krenuli dalje. Oko sat vremena pješačili smo po cesti. Tada smo došli do potoka kojeg smo morali preskočiti. Mislim da je to svima bilo jako zanimljivo. Bili smo puni blata, lišća, a neki su čak bili i malo mokri od vode. Uspjeli smo se na Osinec i do Belecgrada. Tu smo se najviše umorili. U 12: 30h došli smo u planinarsku kuću Belecgrad. Tamo smo se okrijepili sendvičima i čajem. Odmor je trajao sat vremena. Svi smo se šalili i zabavljali. Vraćali smo se uz potok Branu do Beleca. Sjeli smo u autobus i vratili se oko 16h.

Svakome bih preporučila planinarenje. Svaki oblik kretanja je zdrav, pa tako i planinarenje. Na izletima se razvijaju predivna nova prijateljstva, mogu se vidjeti sve ljepote ovog našeg kraja i nakon svakog izleta na svakom licu se nalazi osmijeh.

Nika Kovačić, 8. b

Mentor: Margareta Skuhala Juričić, učiteljica

Moglo bi vam se svidjeti...

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support