Događanja

Pitagorino stablo

Na satu Matematike počeli smo učiti o Pitagorinom poučku. Na zidovima u učionici matematike vidjele smo razne crteže Pitagorina stabla. Crteži su nam se sviđali pa smo i mi željele napraviti nešto slično. Preko vikenda smo se vidjele i počele raditi. Našle smo drvo, konac i čavliće. I tako smo krenule crtati Pitagorino stablo. Nije bilo jednostavno, ali smo ga ubrzo nacrtale pa smo počele zabijati male čavliće. Nakon pola sata bile smo gotove, zatim smo stavljale konac da se trokuti i kvadrati na stablu bolje vide. I tako je nastalo naše Pitagorino stablo.

Maja Benić i Kiara Sabati, 8.c

Mentorica: Jelena Ribić

Kreativni mladi matematičari

Početkom školske godine učenici sedmih razreda učili su koordinatni sustav u ravnini. Nakon što su dobro utvrdili gradivo, dobili su zadataka da u koordinatni sustav u ravnini ucrtaju puno točaka, a zatim da ih redom spoje i oboje dobivenu sliku. Učenici sva tri razreda su marljivo radili i tražili zadatak više. Šareni radovi sada krase njihove bilježnice, ali i učionicu matematike.

Učenice 8. c razreda, Maja Benić i Kiara Sabati, potaknute plakatima Pitagorina stabla u učionici matematike i gradivom koje učimo, napravile su svoja Pitagorina stabla. Koristeći Pitagorin poučak, učenice su napravile jedno 3d stablo od tankih rezanaca gume, a drugo su dobile uz pomoć čekića, vijaka, drvene daske i konca. Na drvenu podlogu su učvrstile zlatne vijke koji predstavljaju vrhove kvadrata i pravokutnih trokuta. Zatim su vijke povezale crnim koncem i na taj način dobile stranice kvadrata i trokuta. Kao rezultat navedenog nastalo je Pitagorino stablo.

Od ove školske godine učionicu matematike krasi i „matematički sat“. S obzirom da učenici često gledaju na sat sada imaju priliku, čekajući da se oglasi zvono ponešto i naučiti. Brojevi na satu se mogu mijenjati pa čim nauče napisano dočekat će ih novi izazovi.

Mentorica: Jelena Ribić

Moglo bi vam se svidjeti...

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support