Čitanje nam pomaže da stvorimo vlastiti jezik kojim ćemo pronalaziti značenja svijeta i života u kojem postojimo. Čitanje kao jedina pouzdana škola i nadogradnja osmišljavanja vlastitog života. Čitanje koje stvara jezik uključivosti i nudi šarolikost naših postojanja i identiteta.


Ovo su samo neke ideje koje nam je pjesnik Alen Brlek ponudio osvrćući se na zapise naših učenika o njegovim pjesmama.

Ovdje u cijelosti možete pročitati njegovo pismo:


Alen Brlek: O ČITANJU I VREMENU

Nakon čitanja analiza i dojmova učenika mojih pjesama, potom i pitanja o svom odnosu prema čitanju kroz vrijeme, odnosno odrastanje, mislio sam kako će reći nešto biti jednostavno. No, kako to obično biva, misliti nešto a potom to i izreći, nikada nije jednostavno. Što zbog odgovornosti koja stoji iza poruke koju prenosimo, a vjerujem da rečeno uvijek donosi poruku, čak i kada se radi o small talk-u s nekim, što zbog svjesnosti da govorim mlađima od sebe, što je posebna vrsta odgovornosti, koja direktno utječe na zajedničko sutra.

Vaše su misli i osjećaji o pročitanome u meni izazvale poštovanje, jer nitko nije bio u krivu: od učenika koje je boljela glava tokom čitanja, učenika koji nisu u potpunosti shvatili pjesme pa sve do učenika koji su počeli odmah postavljati pitanja o ljepoti, istini, pravdi, budućnosti, trenutku, ljubavi, nesavršenost, našem odnosu prema prirodi itd…

Moja čitanja kroz odrastanje bila su različita. Recimo, kada sam bio dijete, okružen knjigama u stanu, čitao sam knjige bez nekog reda, jednostavno sam čitao i uživao u tome što me čitanje premještalo u drugi stvarnost. Kasnije, u tinejdžerskoj dobi, čitanja su bila svedena na ono što je škola tražila od mene, i često se događalo da se moje analize ne poklapaju s onime što se očekivalo od analize pa sam, paradoksalno, iz hrvatskog jezika često dobivao dvojke i trojke. To, naravno, nije utjecalo na užitak čitanja, štoviše, tjeralo me da čitam fokusiranije, ne zbog ocjena, već sebe samog. Jer, tada sam nekada shvatio koliko se naša iskustva iste stvari razlikuju, i koliko je bitno imati to na umu kada mislimo i govorimo. A čitanje nas uči upravo tome, procesu razmišljanja i komuniciranja, vjerojatno bolje nego išta drugo.

Danas, kada sam odrastao, moj odnos prema čitanju je jednostavan: čitati što više, i što više različitih žanrova, jer stvarnost koja nas okružuje najbolje je obuhvaćena u književnom tekstu, koji nam pruža mogućnost da pronađemo sebe i svoje mjesto u svijetu, gradi nam karakter i širi naš pogled na svijet, u njegovoj ukupnosti. Sve to nas čini spremnijim i boljim ljudima, koji su sve bliže odgovorima na pitanja koja ste postavili. Što je ljepota, što istina i pravda, u kakvim su odnosima, zašto osjećajmo određene emocije prema određenim situacijama i što nam to govori o nama samima, a onda o svijetu, u kakvom je to odnosu…

Čitanje je, moglo bi se reći, najpouzdanija škola koja postoji. I dok čekamo da se sadržaj lektire malo osuvremeni i približi učenicima, ostaje nam se radovati ovakvim situacijama, kada smo u mogućnosti čitati žive autorice i autore, i razgovarati s njima.

Ono što bih vam za kraj rekao o jednom svima nam poznatom pitanju, a to je

„Što je pjesnik htio reći? „. Odgovor na ovo pitanje je, u suštini, da nam pjesnici govore da čitamo, pitamo se o pročitanome i pronalazimo vlastiti jezik i vlastite ključeve kojima ćemo otključavati značenja i odnosa prema tekstu i svijetu. Taj jezik je dakle jezik uključivosti, kritičnosti i dijaloga koji uvažava i onoga tko sjedi pored nas i onoga na drugom kraju svijeta, ma koliko nesavršeni i različiti bili. To je jezik potrebe za spoznajom i nježnosti, i svime onime što će zajedničko sutra učiniti boljim i pravednijim za sva bića na svijetu.

Je li to naivno razmišljanje? Sasvim izgledno. No, jedino je koje u sobi nosi nadu i obećanje. Stoga, dragi učenici, čitajte i kada vas boli glava i kada vas zaspe nebrojeno pitanja. Iza svega toga nalaze se mir, odgovori i prihvaćanje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Moglo bi vam se svidjeti...

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support