Događanja

OŠ Sračinec upoznaje RTL

U srijedu 26. travnja 12 učenika Osnovne škole Sračinec posjetilo je televizijsku kuću RTL u sklopu Dana medijske pismenosti, među njima bila je i moja malenkost.

Naš su posjet organizirali Agencija za elektroničke medije i UNICEF s ciljem da nas informiraju o važnosti medijske pismenosti.

U 8: 30 nas 12 „odabranih“ i učiteljica Snježana Tramburovski krenuli smo prema Zagrebu.

Kad smo stigli do zgrade RTL-a, svi smo bili uzbuđeni i naravno počeli smo fotografirati sve što ima veze s televizijskom magijom.

Dočekala nas je novinarka Antonija Stupar Jurkin te iznimno ljubazno i sa zanimanjem za nas pokazala nam sve važne prostorije RTL-a.

Nakon razgledavanja voditeljica RTL Danas Jelena Pajić održala je prezentaciju i objasnila kako

funkcioniraju vijesti i mediji i što to znači biti televizijski novinar. Zatim nas je Antonija odvela u studijo gdje se snimaju vijesti i druge emisije. Dobili smo priliku čitati s „blesimetra“ današnje vijesti i uvidjeli kako se osjećaju voditelji. Bilo je jako zabavno. Gospodin Mario Đurek pokazao nam je kako upravljati kamerama i kako funkcionira zeleni ekran. S kamerama smo se glupirali i snimali jedni druge, a pomoću zelenih traka smo učinili da nam dijelovi tijela postanu nevidljivi na ekranu.

Fonetičarka Dunja Lakuš uvježbala je naše glasove i pokazala nam vježbe koje radi s voditeljima prije snimanja. Izgledali smo kao majmuni, ali smo naučili kako biti opušteni. Zatim smo dizalom otišli u podzemlje. . . u ured RTL Kockice. Tamo smo upoznali voditelje Davora Balažina i Tatjana Gržan. Rekli su nam kako je to raditi u RTL Kockici i koje su im emisije najdraže.

Većina nas nije postavljala baš puno pitanja (valjda opijeni televizijskom zvjezdanom prašinom), no neki su bili malo hiperaktivni i postavljali pitanja za tri grupe. Tako je završio naš posjet RTL-u.

Svima nam je bilo lijepo i zanimljivo te puno sadržaja što svjedoče brojne fotografije koje smo proizveli. Zahvaljujemo se svima koji su nam se posvetili i ljubazno nas još nagradili poklončićima.

Ja bih, definitivno, opet došao.

Dorian Lopac 7. razred OŠ Sračinec

Mentorica: Snježana Tramburovski, učiteljica

Moglo bi vam se svidjeti...