Školski uspjesi

Na natjecanju mjerila pH svojstva šibice

Državno natjecanje iz kemije

Antonija Križanec, učenica 7. b razreda, bila je predstavnica naše škole na Državnom natjecanju iz kemije koje se održalo od 18. do 21. travnja u Đurđevcu. Na Županijskom natjecanju zauzela je 4. mjesto, no imala je veliki broj bodova pa je na državnu razinu pozvano samo 22 učenika iz 7. razreda. Antonija kaže kako se puno treba pripremati, učiti i vježbati pokuse, te unaprijed savladati gradivo cijele školske godine. Natjecanje u kemiji se sastoji od pismenog i praktičnog djela gdje se uvijek nakon izvedenog pokusa objašnjavaju dobiveni rezultati. Jedan zadatak na testu bio je ispitivanje svojstva šibice koja ima sumpornu glavicu te je Antonija morala izmjeriti njena pH svojstva. Kemijski pojmovi i postupci kojima se ova sedmašica odlično služi su otopina, kiselina, lužina, atomi, molekule, kemijske reakcije i dr.

Na natjecanju je zauzela 11. mjesto što je izvanredan uspjeh s obzirom na jaku konkurenciju u državi. U Đurđevcu je stekla nove prijatelje, zajedno su išli na izlet u Molve gdje je nalazište plina, a posjetili su i poznate Đurđevačke peske. Njezina učiteljica i mentorica Janja Venchiarutti zadovoljna je Antonijinim sudjelovanjem te velikim interesom za ovaj predmet.

Tihana Šantalab

Moglo bi vam se svidjeti...

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support