Događanja

Svoj “posao” voli najviše na svijetu

GOSTOVANJE: Časna sestra Lucija Vincek iz reda Karmelićanki u katoličkoj misiji u Nigeriji

U utorak 27. 10. 2015. članovi Vjeronaučne grupe, kao i svi zainteresirani učenici i učitelji, prisustvovali su vrlo zanimljivom predavanju o životu afričke djece u Nigeriji. Sestra karmelićanka Lucija Vincek već trinaest godina boravi u toj dalekoj zemlji najtoplijeg kontinenta na svijetu te je slikom i riječju pokušala približiti svoja iskustva o radu s malim Afrikancima koja su unatoč velikoj bijedi i siromaštvu vrlo vesela i maštovita djeca.

Poslije nastave i starija djeca rado dolaze k časnim sestrama

U mjestu Umuozi u državici Imo na jugu Nigerije postoji Karmelićanski samostan kojeg su Irci osnovali na početku prošlog stoljeća. Stanovništvo najviše pripada plemenu Ibo, govore ibo i engleski jezik te su prihvatili katoličku vjeru. Katolička Crkva se na razne načine brine o domaćem stanovništvu i sudjeluje u njihovom svakodnevnom životu. Tako časne sestre vode vrtić za najmlađu djecu te brinu o 40-tak SestraLucijaVincek2mališana koji još ne pohađaju školu. Djeca u tom dijelu Afrike u školu kreću s 5 godina, a osnovna i srednja škola traju po 6 godina. Poslije nastave i starija djeca rado dolaze časnim sestrama te sudjeluju u raznim crkvenim aktivnostima, obilježavanju crkvenih blagdana i proslava, ali pomažu i u obavljanju svakodnevnih poslova. Kad ne rade na polju sa svojim roditeljima, starije djevojčice i dječaci zajedno sa sestrama obrađuju vrt, ubiru uzgojene plodove, kuhaju džem od sezonskog voća kao što su naranča, papaja, mango i banane ili pak izrađuju predmete za svakodnevnu upotrebu. Sve to rade uz molitvu i pjesmu s puno ritma i udaraljki. Sestre ih također uče raznim vještinama kao što je šivanje, pletenje, kako umijesiti kruh, ispeći kolač, što uvijek izaziva oduševljenje kod mladih Afrikanaca jer to nije dio njihovih navika i običaja. Zanimljivo je da puno afričke djece ne razlikuje boje pa su ih sestre to naučile sadeći raznobojno cvijeće u svom dvorištu.

Časne sestre iz Hrvatske vode dječji vrtić s 40-tak mališana na jugu Nigerije

U samostanu sestara karmelićanki uvijek se nalazi od 15 do 20 osoba (časne sestre i postulantice – one koje uče postati sestre). Dvije časne sestre su iz Hrvatske, a ostale su Afrikanke. Njihova je kršćanska zadaća da se integriraju u domaće stanovništvo te duhovno i materijalno pomažu tim kršćanskim zajednicama.

Glavno jelo kasava mora se dobro pripremiti da se ne bi pokvario želudac

SestraLucijaVincek3Tijekom predavanja naši učenici postavljali su mnoga pitanja kako bi od sestre Lucije saznali što više o malim Afrikancima. Najviše ih je zanimalo kako ih sestra razlikuje, pošto su svi slični. Zahvaljujući dugogodišnjem boravku u Nigeriji naučila je da i Afrikanci imaju različitu boju kože (svjetlu smeđu i crnu), različite običaje, da im je glavno jelo kasava koja se mora dobro pripremati kako ne bi pokvarili želudac, naučila je da nigerijska djeca razumiju engleski, ali govore ibu jezik, da su po svemu slična drugoj djeci na svijetu i još puno toga. No jedno je sigurno: ona svoj posao radi s ljubavlju i voli ga najviše na svijetu, a djeca Nigerije joj uvijek iznova vraćaju osmijeh na lice.

Teodora Hublin, 5. c

Mentor: Grozdana Njegovec

Moglo bi vam se svidjeti...

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support