Događanja

Mali kaj v Zelini 2016.

22. listopada 2016. godine u Svetom Ivanu Zelini održala se Smotra Dragutin Domjanić, popularno nazvana „Mali kaj v Zelini”. To je smotra za mlade pjesnike koji pišu na kajkavskom dijalektu.

Ujutro rano krenula sam s mamom, mlađim bratom i učiteljicom Mirelom Briševac na put. Od smotra_zelina_2016_1uzbuđenja nisam spavala cijelu noć. Čim smo stigli, gradonačelnik tog malog zagorskog grada srdačno nas je dočekao u gradskoj vijećnici i pozdravio riječima pohvale. Podsjetio nas je zašto smo tamo došli, što ćemo sve raditi, odnosno kakav su nam program pripremili. Na ulasku u drugu dvoranu počastili smo se svježim jutarnjim slasticama. Stigli smo u najveću dvoranu, nalik na Cinestar, zauzeli mjesta i program je počeo. Djeca iz svih krajeva Hrvatske, od prvih razreda pa sve do srednjih škola, čitala su svoja kajkavska remek djela. Bilo je tu svakakvih tema: od pejsažnih (Sonce, Mladi mesec, Oko moje hiže, Listek žotek, Ivanščica i ja) do školskih ( Moja škola, Je kesne?), zatim onih starih, već pomalo zaboravljenih, kajkavskih motiva i običaja (Kruvek, Žarvi, Žganci, Pepica, Pikapolonka, Črlene čizmice) pa sve do ljubavnih (Tvoji lasi, Nesem ti stigla reči) ili šaljivih opisa zgoda iz svakodnevnog života ( Šoping, Proščeje, Oj sim, i sl.). Neću vam otkriti koje su bile moje omiljene pjesme, ali mislim da sam dobila nove ideje za pisanje. Mama se, barem mi se tako činilo, nakratko vratila u djetinjstvo pažljivo slušajući slatke međimurske stihove kojih smotra_zelina_2016_2je bilo u mnogim izvedbama. Učiteljica je također uživala, možda je usput smišljala nove teme koje će nam zadati za pisanje na Literarnoj grupi. A brat? On je samo slušao i smješkao se. Sumnjam da je baš sve razumio, ali nema veze. U svakom slučaju dobro je što smo ga poveli jer je i on počeo dolaziti na Literarnu grupu. Bit će nešto i od njega! Između nastupa recitatora slušali smo glazbene točke i igrokaze koje su pripremila djeca iz pristiglih škola. Ispred same dvorane mogla se pogledati i izložba likovnih radova s temama pjesama koje su se recitirale. Kajkavskog štiha i vica programu nije nedostajalo, a svemu je tome pridonio i zanimljiv, rekla bih i pomalo smiješan voditelj, popularni Vid Balog, koji nas nije prestao uveseljavati i nasmijavati sve do kraja priredbe. Kasnije su se dijelile nagrade, a onda zasluženi ručak. Nakon jela, primili smo priznanja i zbirke s ovogodišnje smotre te se fotografirali na pozornici. Na kraju smo pogledali zanimljiv crtani film Gus-mala ptica, veliko putovanje. Primijetila sam da su ga s oduševljenjem pratili i odrasli, pa tako i učiteljica Briševac i moja mama.

Puni utisaka krenuli smo kući. Putem smo još dugo razgovarali o događajima na smotri. Bilo mi je to iskustvo koje ću sigurno još dugo pamtiti.

 

Ervina Flegar, 7. b

Kategorija rada: Osvrt

Mentorica: Mirela Briševac

Listopad, 2016.

 

 

Pu Zagurju gor i dol

 

Vjutru ranu smu se zbudili,

v sedmi vuri pred škuolom bili.

Autubus je fletnu vuziu

i pred Gupčevu lipu nas pustiu.

Pri velikum zdiencu smu se zadržali

i nutri druobne peneze metali.

Za sreću tuo je išlu,

a kak bu zišlu, bu zišlu.

Staru hižu v Kumruvcu su nam kazali,

makar ji gazdu niesmu puznali.

V Krapini dvie su špilje bile

v štere su se neandertalke skrile.

Čez miliarde liet su nas vudili,

a mi smu se z veseljem pratili.

Več smu nie snage meli,

na mefku travu smu si seli.

Suonce se pulefku skrilu,

a nam je dimu puojti bilo.

 

Ervina Flegar, 7. b

Moglo bi vam se svidjeti...

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support