16. studenog 2021. godine u našoj Osnovnoj školi Sračinec obilježavao se Dan ljubaznosti.

Pedagoginja Melita Jeremić je na dva mjesta u školi postavila sjedalice (taburee) i kraj toga u kutijici pitanja kako bi učenici imali tema za ljubazni razgovor. Neki učenici su to prepoznali kao zgodnu priliku da upoznaju nekog novog iz škole. Mi smo pitali dvije učenice naše škole što misle o ljubaznosti i o ovoj simpatičnoj ideji, a to su Hana Komes i Brigita Šmic iz 8.a.

Dan ljubaznosti je dan kada posebno moram biti ljubazni prema drugima. Ne da to inače ne trebamo biti, ali na taj dan je to „obavezno“. Obje naše sugovornice misle da je dobro što taj dan postoji da i tako važna ljudska osobina ljubaznosti može imati svoj dan. Ljubaznost služi da usrećiš neku osobu. Hana i Brigita misle da bi bilo predivno da su svi svaki dan ljubazni jer s ljubaznošću možemo oraspoložiti i utješiti ljude, i kada bi svi bili ljubazni, onda nitko ne bi bio tužan. Trebali bismo biti ljubazni svaki dan jer tako pokazujemo da smo dobri ljudi. Evo kako su Hana i Brigita „proslavile“ ovaj dan: Hana je rekla je svojoj najboljoj prijateljici da je pametna, a Brigita je jednoj prijateljici dala kompliment čime je izmamila osmjeh na licu svoje prijateljice. Evo što su još izjavile za Školski list Duga:

„Ja mislim da ima i ljubaznih i neljubaznih učenika u našoj školi. Dosta učenika izvode neke šale ‘na tuđi račun’ u kojima bi mogli jedne druge i povrijediti, jer ne razmišljaju… Ne bih rekla su ‘namjerno’ bezobrazni, ali malo više ljubaznosti nikad nikome ne škodi! :)“ kaže Brigita.

Hana: „Mislim da su učenici inače ljubazni.“

Evo kako ja opisujem ljubaznost: ljubaznost je čin dobrote, brige ili dobrog ponašanja prema drugoj osobi; proizlazi iz ljubazne riječi koju koristimo za upućivanje na pažljivu i simpatičnu osobu. Stoga je ljubaznost demonstracija poštovanja i obrazovanja koja se iskazuje dobrom manirom.

Tekst sastavila: Helena Lorela Bunić (8. c)
Fotografirala: Leona Banjac (8. a)

Mentor: učitelj Krešimir Hublin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Moglo bi vam se svidjeti...

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support