VJEŽBANJE: U drugom razdoblju ove školske godine oformljena grupa za vježbanje joge

Na inicijativu nekoliko učenica 4. a razreda, u drugom obrazovnom razdoblju ove školske godine oformljena je grupa za vježbanje joge. Vođenje grupe preuzele su dugogodišnje vježbačice joge, pedagoginja Melita Jeremić i učiteljica razredne nastave Martina Sabljak.

Joga00
Joga pomaže u tjelesnom razvoju i postizanju emocionalne ravnoteže

Na satovima joge potičemo djecu da budu ono što jesu – zaigrani, veseli i kreativni. Učimo vrijednosti kao što su: nenasilje, iskrenost, darežljivost, zajedništvo, tolerancija, prihvaćanje, upornost i zahvalnost. Na satu joge u našoj grupi nema natjecanja. Svi imaju mogućnost probati i uspjeti u vježbanju novih položaja (asana).

Osnovnu pažnju dajemo disanju, pokretu i položaju tijela u prostoru, a to su ključne sposobnosti za razvoj koordinacije, ravnoteže i stabilnosti tijela.

Na prvom satu joge najprije smo djevojčice upitale što očekuju od joge i što će njome dobiti za sebe. Odgovori su bili gotovo poput stručnih savjeta odraslih:
„Kroz jogu želimo razviti koncentraciju i fokus, poboljšati školski uspjeh, bolje pratiti nastavu i savladati novo gradivo. ”
„Želimo se dobro osjećati, naučiti disati i umiriti se. ”
„Želimo se riješiti napetosti, želimo se zabavljati i raditi korisne vježbe za svoje tijelo. ”

Joga01
Želimo se dobro osjećati, naučiti disati i umiriti se

Dakle, djeca brzo uče ono što im je zanimljivo i ono što je povezano s ugodom. Ne bi li bilo lijepo da je tako i na ostalim satovima, u sklopu redovne nastave?

Putem joge, djeci pomažemo na različitim nivoima – od tjelesnog razvoja do emocionalne ravnoteže i društvene integracije.

Preporučamo ju i djeci koja su mirna i sramežljiva i onima koji su energični, aktivni ili pak imaju teškoće u ponašanju. Zajedno smo još nekoliko ponedjeljaka, a potom nastavljamo u novoj školskoj 2016. /2017. godini.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Moglo bi vam se svidjeti...

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support