Joga u školi

Joga u školi

VJEŽBANJE: U drugom razdoblju ove školske godine oformljena grupa za vježbanje joge

Na inicijativu nekoliko učenica 4. a razreda, u drugom obrazovnom razdoblju ove školske godine oformljena je grupa za vježbanje joge. Vođenje grupe preuzele su dugogodišnje vježbačice joge, pedagoginja Melita Jeremić i učiteljica razredne nastave Martina Sabljak.

Joga00
Joga pomaže u tjelesnom razvoju i postizanju emocionalne ravnoteže

Na satovima joge potičemo djecu da budu ono što jesu – zaigrani, veseli i kreativni. Učimo vrijednosti kao što su: nenasilje, iskrenost, darežljivost, zajedništvo, tolerancija, prihvaćanje, upornost i zahvalnost. Na satu joge u našoj grupi nema natjecanja. Svi imaju mogućnost probati i uspjeti u vježbanju novih položaja (asana).

Osnovnu pažnju dajemo disanju, pokretu i položaju tijela u prostoru, a to su ključne sposobnosti za razvoj koordinacije, ravnoteže i stabilnosti tijela.

Na prvom satu joge najprije smo djevojčice upitale što očekuju od joge i što će njome dobiti za sebe. Odgovori su bili gotovo poput stručnih savjeta odraslih:
„Kroz jogu želimo razviti koncentraciju i fokus, poboljšati školski uspjeh, bolje pratiti nastavu i savladati novo gradivo. ”
„Želimo se dobro osjećati, naučiti disati i umiriti se. ”
„Želimo se riješiti napetosti, želimo se zabavljati i raditi korisne vježbe za svoje tijelo. ”

Joga01
Želimo se dobro osjećati, naučiti disati i umiriti se

Dakle, djeca brzo uče ono što im je zanimljivo i ono što je povezano s ugodom. Ne bi li bilo lijepo da je tako i na ostalim satovima, u sklopu redovne nastave?

Putem joge, djeci pomažemo na različitim nivoima – od tjelesnog razvoja do emocionalne ravnoteže i društvene integracije.

Preporučamo ju i djeci koja su mirna i sramežljiva i onima koji su energični, aktivni ili pak imaju teškoće u ponašanju. Zajedno smo još nekoliko ponedjeljaka, a potom nastavljamo u novoj školskoj 2016. /2017. godini.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.