Projekti

Pogledajmo iza pozornice

NASTAVAK ŠKOLSKOG PROJEKTA „ POGLEDAJMO IZA POZORNICE“

 

Naši novi prijatelji Teatar Gllugl

Pogledali smo iza pozornice već na početku školske godine.

Naša učiteljica Snježana Tramburovski povela je čitav 6. c i 7. c te nekoliko dobrovoljaca osmaša 13. listopada 2017., na sam petak 13.  da pogledaju lutkarsku predstavu kod naših novih domaćina Teatra Gllugl.

S njima ćemo ove godine surađivati u nekoliko navrata ( u planu je posjet mlađih učenika Božićnoj predstavi i posjet predstavi Hasanaginica te predavanje o lutkama), a ovo nam je bio prvi susret i oduševio nas je.

Teatar je nastao 2015. godine. Naziv Gllugl je  akronim triju izvedbenih umjetnosti:  glume, lutkarstva i glazbe.

Ansambl čine glumci i lutkari Filip EldanNikša EldanKatarina Arbanas, redateljica, glumica i lutkarica Tamara Kučinović, dramska pedagoginja Renata Eldan te glazbenik Petar Eldan .

Kako navode na svojim internetskim stranicama: „ Cilj Gllugla jest svojim djelovanjem zainteresirati mlade i djecu za kulturu i umjetnost ne zanemarujući pritom zrele generacije.“

 

Istinita priča i lutkarska predstava

Možda ste čuli za toplu i lijepu priču koja je obišla svijet o prijateljstvu pingvina i 71-godišnjeg Brazilca Joa Pereira de Souza koji ga je pronašao u blizini svog doma prekrivenog naftom. Joao je tada očistio pingvinića, dobro nahranio sardinama te pokušao vratiti u more, no on se uporno vraćao u njegovu kuću. Joa mu je dao ime  Jinjing, a jednoga dana je ipak otišao, no unatoč vremenu koje provodi s ostalim pingvinima, Jinjing se svaki put vraća svom  prijatelju Joau.

 

 

Ta priča je inspirirala varaždinski Gllugl teatar koji je po njoj napravio lutkarsku predstavu Dindim, o nježnosti  u režiji Tamare Kučinović.

Ona je zajedno s ansamblom ( Nikša Eldan, Sara Ipša, Goran Guksić, Petar Eldan, Petar Nevžala, Marko Hrašćanec, Ivana Živković i Sheron Pimpi – Steiner)  osmislila tekst, glazbu i lutke.

Glluglovci su nam ponudili sat vremena topline, dobrote i ljubavi i podsjetili nas o najvažnijim sponama među ljudima koje nas usrećuju: nitima nježnosti, nitima skrbi za drugoga, nitima ugodne zabave u pravom društvu, nitima ljubavi…

Odveli su nas izvan naše svakodnevice, promijenili je na trenutak svojom kazališnom magijom.

 

6. c razred

Mentor: Snježana Tramburovski, učiteljica

Moglo bi vam se svidjeti...

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support