Pogledajmo iza pozornice

Pogledajmo iza pozornice

NASTAVAK ŠKOLSKOG PROJEKTA „ POGLEDAJMO IZA POZORNICE“

 

Naši novi prijatelji Teatar Gllugl

Pogledali smo iza pozornice već na početku školske godine.

Naša učiteljica Snježana Tramburovski povela je čitav 6. c i 7. c te nekoliko dobrovoljaca osmaša 13. listopada 2017., na sam petak 13.  da pogledaju lutkarsku predstavu kod naših novih domaćina Teatra Gllugl.

S njima ćemo ove godine surađivati u nekoliko navrata ( u planu je posjet mlađih učenika Božićnoj predstavi i posjet predstavi Hasanaginica te predavanje o lutkama), a ovo nam je bio prvi susret i oduševio nas je.

Teatar je nastao 2015. godine. Naziv Gllugl je  akronim triju izvedbenih umjetnosti:  glume, lutkarstva i glazbe.

Ansambl čine glumci i lutkari Filip EldanNikša EldanKatarina Arbanas, redateljica, glumica i lutkarica Tamara Kučinović, dramska pedagoginja Renata Eldan te glazbenik Petar Eldan .

Kako navode na svojim internetskim stranicama: „ Cilj Gllugla jest svojim djelovanjem zainteresirati mlade i djecu za kulturu i umjetnost ne zanemarujući pritom zrele generacije.“

 

Istinita priča i lutkarska predstava

Možda ste čuli za toplu i lijepu priču koja je obišla svijet o prijateljstvu pingvina i 71-godišnjeg Brazilca Joa Pereira de Souza koji ga je pronašao u blizini svog doma prekrivenog naftom. Joao je tada očistio pingvinića, dobro nahranio sardinama te pokušao vratiti u more, no on se uporno vraćao u njegovu kuću. Joa mu je dao ime  Jinjing, a jednoga dana je ipak otišao, no unatoč vremenu koje provodi s ostalim pingvinima, Jinjing se svaki put vraća svom  prijatelju Joau.

 

 

Ta priča je inspirirala varaždinski Gllugl teatar koji je po njoj napravio lutkarsku predstavu Dindim, o nježnosti  u režiji Tamare Kučinović.

Ona je zajedno s ansamblom ( Nikša Eldan, Sara Ipša, Goran Guksić, Petar Eldan, Petar Nevžala, Marko Hrašćanec, Ivana Živković i Sheron Pimpi – Steiner)  osmislila tekst, glazbu i lutke.

Glluglovci su nam ponudili sat vremena topline, dobrote i ljubavi i podsjetili nas o najvažnijim sponama među ljudima koje nas usrećuju: nitima nježnosti, nitima skrbi za drugoga, nitima ugodne zabave u pravom društvu, nitima ljubavi…

Odveli su nas izvan naše svakodnevice, promijenili je na trenutak svojom kazališnom magijom.

 

6. c razred

Mentor: Snježana Tramburovski, učiteljica