Kvaliteta škole nastoji se osnažiti u segmentu poticanja čitanja

Ove godine kulturna javnost i obrazovni sustav Republike Hrvatske obilježavaju, različitim manifestacijama, natječajima, znanstvenim skupovima i izložbama, jedinstveni jubilej – 150. obljetnicu rođenja najpoznatije spisateljice dječje književnosti Ivane Brlić-Mažuranić.

Osnovna škola Sračinec se pridružila ovom velikom obilježavanju osmislivši tako vlastiti školski projekt „ S Ivanom kroz svijet bajki“. Voditeljica projekta je prof. Snježana Tramburovski, a suradnice i suvoditeljice na projektu su prof. Anita Prester i magistra likovne pedagogije Dora Bakek.

Unatrag pet godina OŠ Sračinec u sklopu Tima za kvalitetu radi na kategoriji kvalitete Poticanje čitanja. Na početku svake školske godine u Školski kurikulum unose se kategorije kvalitete, osmišljeni sadržaji, razvojni ciljevi, aktivnosti i ljudi koji bi trebali voditi te programe.

Kategorija Poticanje čitanja za svoje razvojne ciljeve izdvaja sljedeće:

– pružiti mogućnost učenicima da sami biraju što će čitati i time povećavati šansu da će zapravo čitati

– poticati čitanje različitih tekstova (znanstvenih, književnih, popularnokulturnih  i dr.)

– pojasniti što čitanje čini našem mozgu, pojasniti pojmove dubinskog čitanja i čitanja s razumijevanjem

– osvijestiti da je čitanje sastavni dio našeg mentalnog zdravlja

– osvijestiti da se naš vokabular proširuje čitanjem

– čitanje, slušanje, govorenje i pisanje vještine su koje su povezane i one nas osposobljavaju za procese kritičkog mišljenja.

Ove školske godine 2023./24. ideja poticanja čitanja postala je temelj za školski projekt „ S Ivanom kroz svijet bajki“. Osmišljene su brojne aktivnosti koje su započete u rujnu 2023., a planira ih se završiti s jedinstvenom izložbom i digitalnom knjigom na kraju nastavne godine.

 

Ishodi i aktivnosti projekta i suradnja s Općinom Sračinec

Voditeljice projekta odlučile su surađivati tijekom godine i u stalnom dogovoru i suradnji povezivati obrazovne ishode nastavnih predmeta Hrvatskog jezika, Engleskog jezika i Likovne kulture s jedinstvenim sadržajem – djelima Ivane Brlić-Mažuranić.  Prvenstveno su polazišni tekstovi za učenike od 5. do 8. razreda bile Priče iz davnine i Autobiografija koju je napisala sama Ivana.

Projekt se provodio kroz nastavu i jedinstvene događaje na školi pa je tako Dan kada naša škola čita (koji se održava svaku godinu) bio posvećen čitanju bajki na svim predmetima i u svim razredima.

Dan kada naša škola čita

Tulum slova ove godine bio je posvećen IBM i djeca su, uz čitanje bajki na hrvatskom i engleskom jeziku, igrao se kviz o njezinom životu, a svima im se predstavila sama Ivana Brlić-Mažuranić (prerušena učenica 6.b razreda Iva Debić) i odgovarala im na brojna pitanja.

TULUM SLOVA

U ovom projektu općina Sračinec pomogla je financijskom podrškom u najmu autobusa za 50 učenika i njihove 3 učiteljice pratiteljice.

  1. travnja 2024., svega 3 dana od 150. rođendana Ivane Brlić- Mažuranić, najaktivniji učenici u procesu projekta od 6. do 8. razreda prisustvovali su terenskoj nastavi u Ogulinu u Ivaninoj kući bajki.

Učenici su proveli 3 sata u muzejskom prostoru istražujući kroz interaktivni postav muzeja i radioničke aktivnosti sve o Pričama iz davnine, o autobiografiji IBM, ali i o povijesti pričanja bajki, o teoretskom pristupu tumačenja uloga bajki u odgoju djece, životu zajednice te posebno o autorima koji su svojim pisanjem ostavili trag u svjetskoj književnosti. Znanje koje su prikupili tijekom nastavne godine ovdje su imali priliku produbiti na uzbudljiv, zabavan i interaktivan način te istraživačkim pristupom rješavanja problema pokazati kako samostalno mogu koristiti svoja znanja i vještine.

Do kraja nastavne godine sudionici projekta predstavit će rezultate svojih aktivnosti (plakate, stripove, animacije, tekstove, kostimografske uratke na hrvatskom i engleskom jeziku) na zajedničkoj izložbi koju će popratiti i digitalna knjiga.

Digitalnu knjigu možete ovdje pogledati.

https://read.bookcreator.com/76T2XciAo5czzBapRw84UjKxfOz1/DnYmMwynSwSaeakVVehrvQ

 

Obrazovni ishodi po predmetima

Planirani ishodi za predmet Hrvatski jezik pod vodstvom učiteljice Snježane Tramburovski (razgovor i rasprava prema različitim obrascima grupnoga razgovora, aktivno slušanje i čitanje teksta, prosuđivanje značenje teksta u cjelini i povezivanje s prethodnim znanjem i iskustvom iznošenjem konkretnih primjera, obrazlaganje odnosa proživljenoga iskustva i iskustva stečenoga čitanjem književnih tekstova, kritičko vrednovanje književnog teksta i stvaralačko izražavanje prema vlastitome interesu potaknutom različitim iskustvima i doživljajima tijekom učenja i poučavanja te samostalno prosuđivanje popularnokulturnih tekstova s obzirom na književni i kontekst ostalih umjetnosti) odvijaju se u aktivnostima koje u konačnici daju obrazovne materijale što će se predstaviti na izložbi, a ujedno su povezani s nastavom Engleskog jezika i Likovne kulture.

Učenici su tijekom godine, čitajući i slušajući bajke i autobiografiju IBM kroz timski rad, stalne razgovore i rasprave, izradili niz vrlo lijepih plakata s rječnikom njima manje poznatih riječi za nekoliko bajki iz zbirke, izradili su stripove koji prikazuju neki segment Ivaninog  života, ispisali su bajkovite priče o samoj IBM, napisali su nekoliko publicističkih tekstova o čitanju bajki, a na satovima su analizirali dvije bajke, Šumu Striborovu i Bratac Jaglenac i sestrica Rutvica, s fokusom na karaktere likova i tražili povezanost s ljudskim vrijednostima: ljubav, empatija, pravednost, istina i nenasilje.

 

Učenici viših razreda sudjelovali su u projektu Read your way to better English – Čitalački klub modernog doba u kojem imaju priliku čitati digitalne knjige na engleskom jeziku.

Tijekom godine na satu Engleskog jezika i pod vodstvom učiteljice Anite Prester, učenici su čitali minimalno jednu bajku na engleskom jeziku. U osmim razredima učenici su čitali dijelove bajki Croatian Tales of Long Ago od Ivane Brlić-Mažuranić te izrađivali rječnik neobičnih riječi korištenih u bajkama s njihovim prijevodom.

Također su na engleskom jeziku osmisliti  strip i kviz  na odabrane bajke iz Priča iz davnina.

Aktivnosti vezane za satove Likovne kulture i izvannastavne aktivnosti Likovne grupe osmišljavala je učiteljica Dora Bakek, a one objedinjuju različite pristupe ovoj temi.

Tako su 5. razredi provoditi modeliranje figura Regoča i Kosjenke iz gline/plastelina prema zamišljanju na temelju pročitanog teksta, a 6. razredi izrađivali nastavak bajke po dogovoru korištenjem aplikacije za izradu stop-animacije „Stop Motion Studio“ i modne dodatke (šešire) inspirirane stilom IBM. Crtanje/slikanje portreta Ivane Brlić Mažuranić prema predlošku predviđeno bilo je za sedme razrede, a izrada ilustracija inspiriranih bajkom Šuma Striborova za 8. razred.

Time je, uz korelaciju s obrazovnim ishodima za Hrvatski i Engleski jezik, Likovna kultura ostvarila i sasvim svoje obrazovne ishode: razvijanje osobnih potencijala i radnih navika, suradničko učenje, razvijanje kulturnog i nacionalnog identiteta, razvijanje ideje od koncepta do realizacije, planiranje i upravljanje aktivnostima, odabiranje odgovarajuće digitalne tehnologije za izvršenje zadataka, istraživanje teme čovjeka (proporcije, povezanost doživljaja, misli i stavova) te likovna i vizualna interpretacija iste, izražavanje povezivanjem različitih umjetnosti; istraživanje suodnosa umjetničkih područja (likovnog/vizualnog i književnosti).

ZAKLJUČAK

Može se zaključiti  da su učenici iznimno zainteresirani za ovakav pristup popularizaciji čitanja na način da se ostvaruju brojni obrazovni ishodi iz više predmeta, a pritom se u učenicima razvija znatiželja, istraživački duh, promišljanje i kritičko mišljenje, uči se i razvija empatija prema drugim bićima i osvješćuje se važnost odgoja i obrazovanja u duhu ljudskih vrijednosti. Nadalje, osnažuje se suradnički duh i gaji ljubav i razumijevanje prema najrazličitijim umjetnostima, obogaćuje se rječnik na svim jezicima, odgaja se dijete osnaženo znanjima, spoznajama i vještinama koje će mu pomoći u životu i koje će od njega razviti fizički i mentalno zdravo ljudsko biće spremno za izazove, ali i spremno na suradnju, empatiju, nenasilje i pravednost.

 

Tekst napisala: Snježana Tramburovski, prof., učitelj savjetnik

Objavili: David Liber (5.a), Elizabeta Balentović (5.c)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Moglo bi vam se svidjeti...

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support