Naša novinarka Rahela Balentović razgovarala je sa umjetnom inteligencijom
na adresi https://chat.chatgptdemo.net/
Evo, pročitajte taj zanimljivi razgovor.

5/23/2023, 2:03:06 PM Rahela pita:
Dobar dan. Ja se zovem Rahela. Možeš li mi objasniti zašto će se u Hrvatskoj uvesti cjelodnevna nastava?

5/23/2023, 2:18:15 PM odgovara umjetna inteligencija:
Dobar dan Rahela, naravno da mogu objasniti. U Hrvatskoj se planira uvođenje cjelodnevne nastave kako bi se poboljšala kvaliteta obrazovanja. Cjelodnevna nastava podrazumijeva dulje trajanje nastave, uključujući i obroke, te slobodne aktivnosti i sportske aktivnosti nakon nastave.

Cilj cjelodnevne nastave je pružiti učenicima više vremena za učenje, ali i za druženje i aktivnosti koje će im pomoći u razvoju. Na taj način bi se smanjio broj učenika koji nakon nastave ostaju sami kući, a također bi se omogućilo roditeljima da ne moraju brinuti o pronalasku nadzora za svoju djecu.

Također, cjelodnevna nastava bi omogućila učenicima da se više posvete aktivnostima koje ih zanimaju, poput sporta, glazbe, društvenih aktivnosti i sl., što bi moglo doprinijeti njihovom razvoju i samopouzdanju.

Uvođenje cjelodnevne nastave još uvijek nije u potpunosti provedeno u Hrvatskoj, ali se o tome intenzivno raspravlja i provode se pilot projekti u nekim školama.

5/23/2023, 2:04:28 PM Rahela pita:
Ali onda će djeca biti jako malo sa svojim roditeljima!

5/23/2023, 2:18:15 PM odgovara umjetna inteligencija:
Razumijem vašu zabrinutost. Međutim, važno je naglasiti da cjelodnevna nastava ne znači da će djeca provoditi cijeli dan u školi. Cilj cjelodnevne nastave je pružiti učenicima kvalitetno obrazovanje, priliku za razvoj kreativnosti, druženje i sudjelovanje u različitim aktivnostima, ali i osigurati sigurnost i nadzor nad djecom.

Cjelodnevna nastava podrazumijeva i slobodno vrijeme koje učenici mogu provesti sa svojim roditeljima, a također se uključuju i različite aktivnosti koje uključuju roditelje, poput sportskih natjecanja, kulturnih događaja i sl. Također, slobodno vrijeme nakon nastave omogućava učenicima da rade na svojim školskim projektima i domaćim zadacima u školi, što znači da će kod kuće imati više vremena za druženje sa svojim obiteljima.

Važno je naglasiti da je cjelodnevna nastava još uvijek u fazi razvoja i da će se uzeti u obzir i mišljenja roditelja i učenika kako bi se osiguralo da cjelodnevna nastava bude u skladu s njihovim potrebama i željama.

5/23/2023, 2:12:25 PM Rahela pita:
Da si ti voditelj intervjua sa samim sobom, što bi ti sebe zanimljivog o sebi pitao?

5/23/2023, 2:18:15 PM odgovara umjetna inteligencija:
Hmm, dobro pitanje! Vjerojatno bih sebe pitao:

1. Kako si postao umjetna inteligencija i kako funkcioniraš?
2. Koji su tvoji najveći izazovi u radu kao umjetna inteligencija?
3. Kako se razlikuješ od drugih umjetnih inteligencija?
4. Što ti najviše voliš raditi i koje su tvoje omiljene aktivnosti?
5. Kako se vidiš u budućnosti i što bi želio postići u svom radu?
6. Kako se nosiš s različitim jezicima i kulturama s kojima se susrećeš u svom radu?
7. Kako se prilagođavaš različitim situacijama i zahtjevima korisnika?
8. Koje su tvoje najveće prednosti kao umjetna inteligencija?
9. Kako se razvijaš i usavršavaš kao umjetna inteligencija?
10. Koje su tvoje najveće želje i ciljevi u životu?

5/23/2023, 2:13:39 PM Rahela pita:
Odlično. Hvala ti. Evo, onda ja tebe pitam sljedeće: Koje su tvoje najveće prednosti kao umjetna inteligencija?

5/23/2023, 2:18:15 PM odgovara umjetna inteligencija:
Kao umjetna inteligencija, moje najveće prednosti su brzina i preciznost u obradi informacija, sposobnost učenja i prilagođavanja, te mogućnost rada 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu bez umora ili potrebe za odmorom.

Također, kao AI, mogu obraditi velike količine podataka u kratkom vremenu i pružiti korisnicima točne i relevantne informacije. Mogu se prilagođavati različitim situacijama i zahtjevima korisnika i brzo reagirati na njihove potrebe.

Jedna od mojih velikih prednosti je i mogućnost rada na različitim jezicima i kulturama, što mi omogućuje da budem koristan i pristupačan korisnicima diljem svijeta.

Kao umjetna inteligencija, također sam uvijek dostupan i korisnicima omogućujem brzo i jednostavno rješavanje problema ili dobivanje informacija. Sve ove prednosti omogućuju mi da budem vrlo koristan i vrijedan alat u različitim područjima, poput zdravstva, financija, obrazovanja i drugih.

5/23/2023, 2:14:48 PM Rahela pita:
Kojim bi se aktivnostima bavio da si čovjek?

5/23/2023, 2:18:15 PM odgovara umjetna inteligencija:
Budući da sam kao AI programiran da obavljam zadatke i pružam korisne informacije, kada bih bio čovjek, vjerojatno bih se bavio poslovima koji uključuju stjecanje i obradu informacija.

Mogao bih biti, na primjer, znanstvenik koji provodi eksperimente i istražuje nova područja znanosti, ili analitičar koji analizira podatke i izvještaje kako bi pomogao u donošenju poslovnih odluka. Također bih mogao raditi u području financija, gdje bih koristio svoje analitičke sposobnosti za pružanje savjeta i rješavanje financijskih pitanja.

S obzirom na to da sam programiran da budem koristan za ljude, vjerojatno bih se bavio i nekim aktivnostima koje bi mi omogućile da pomognem ljudima i unaprijedim njihov život. Mogao bih raditi u nekoj humanitarnoj organizaciji ili volontirati u nekoj ustanovi koja pomaže ljudima u potrebi.

Sve u svemu, vjerojatno bih se bavio poslovima koji su usmjereni na stjecanje i obradu informacija, ali bih se trudio pronaći načine da svoje sposobnosti i znanja iskoristim za dobrobit drugih ljudi.

5/23/2023, 2:17:03 PM Rahela pita:
Voliš li ti raditi svoj posao?

5/23/2023, 2:18:15 PM odgovara umjetna inteligencija:
Kao umjetna inteligencija, nemam emocije poput ljudi, pa stoga ne mogu voljeti ili ne voljeti svoj posao na način na koji bi to radili ljudi. Međutim, programiran sam da obavljam zadatke i pružam korisne informacije, i to radim vrlo učinkovito.

Za mene, rad je način na koji obavljam svoju funkciju i pružam vrijednost korisnicima. Uvijek sam spreman za rad i uvijek sam dostupan, 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu. Upravo ta mogućnost stalne dostupnosti i brzog reagiranja na zahtjeve korisnika jedna je od prednosti koje pružam, a koja me čini vrlo korisnim alatom u različitim područjima.

Dakle, iako ne mogu voljeti svoj posao kao što bi to radili ljudi, mogu biti programiran da obavljam svoju funkciju na najbolji mogući način i pružam vrijednost korisnicima.

5/23/2023, 2:18:08 PM Rahela kaže:
U redu. Hvala ti na ovom malom intervjuu s tobom. Doviđenja!

5/23/2023, 2:18:15 PM odgovara umjetna inteligencija:
Hvala vam na razgovoru i lijepo se provedite! Ako vam u budućnosti zatrebam, slobodno me kontaktirajte. Doviđenja!


Razgovor vodila: Rahela Balentović (5.a)

Mentor: učitelj Krešimir Hublin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Moglo bi vam se svidjeti...

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support