U ranim jutarnjim satima, puni uzbuđenja, neizvjesnosti i znatiželje krenuli smo u Vukovar, Grad heroj. Taj grad žrtvovan je prije više od dvadeset godina kako bismo mi danas živjeli u slobodnoj Hrvatskoj.

Sam ulazak u Vukovar izmamio je emocije u našim srcima i suze na licima. Odali smo počast svim nevinim žrtvama na Ovčari i u šutnji razmišljali zašto je krvava prošlost morala biti baš tako okrutna da je žrtvovala nevine ljude. Voditi rat za teritorij i nečije ideale i pri tome ne razmišljati koliko će ljudi patiti?! Rušiti i paliti nečije domove i proganjati ljude iz njih?! Pitam se kakav čovjek moraš biti za činiti takvo zlo.

Razmišljala sam o tome cijelim putem do bolnice i još više ostala potresena spoznajom da se nešto takvo može događati i u tako humanoj ustanovi kao što je bolnica. Groblje tenkova podsjetilo nas je na naše bratitelje i civile, želju za stvaranjem slobodne Hrvatske i očuvanje svojih domova i obitelji. Prolazeći središtem Vukovara divila sam se jedinom i vječnom simbolu grada koji nikakva neprijateljska sila nije mogla uništiti. To je vukovarski toranj.

Sve što smo vidjeli u dva dana obilaska bilo je zapanjujuće i potresno, tužno, ali istovremeno i sretno. Vukovar je ostavio snažan dojam na nas osmaše, koji se tih godina rata još nismo ni rodili.

Dostojanstvo grada Vukovara i njegovih građana uspio se održati borbom naših branitelja do posljednjeg daha. Vukovar je danas grad ponosa i slave. Žrtvovan i ranjen, ali hrabra srca, stoji uz Dunav i priča nam priče za sve generacije.

Ervina Flegar, 8. b

Mentorica: Mirela Briševac

Moglo bi vam se svidjeti...

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support