Javna učenička debata

27. ožujka 2024. godine u našoj školi održana je učenička debata na temu Gdje je bolje živjeti – na selu ili u gradu.

Debata se odvijala u školskoj učionici 3. B gdje se okupio velik broj učenika od 6. do 8. razreda, sudionici debate i brojni učitelji (učitelj Kućar, učiteljice Stojko, Novoselec Crnčić, Bakek, Huđek i psihologinja Bešenić). Princip debate je kratkim izlaganjem objasnila učenicima i gostima učiteljica hrvatskog jezika Snježana Tramburovski. Tema je bila vrlo zanimljiva, a timovi su pokazali izuzetnu spremnost i znanje.

Oba tima održala su po dva govor, a zatim odgovarali na postavljena pitanja i nastojali su, iz svoje pozicije, istaknuti prednosti odnosno mane života na selu i u gradu. Tim u koji je branio tezu u korist grada (R. Balentović, K. Štefanec, J. i I. Šalamon i N. Topolovec) istaknuo je bogatu kulturu i obrazovanje, a tim koji je branio kvalitetu života u korist sela (I. Debić, E. Herceg, R. Košutar, M. Markač) istaknuo je povezanost s prirodom, manje zagađenje zraka, vode i tla te mogućnost uzgajanja prirodne i zdrave hrane. Oba tima čvrsto su argumentirala i svojim primjerima podupirala tvrdnje, no na kraju je žiri odlučio da tim koji brani kvalitetu života u gradu to čini umješnije i uvjerljivije.

Publika je zauzela stav da je bolje živjeti na selu, no žiri im je pojasnio da poanta debate nije u branjenju teze koja ti se a priori čini osobno prihvatljiva, već u praćenju diskusije, jasnoj argumentaciji i dokazima te spremnosti da te stavove braniš kada ih netko propituje. Svi smo naučili mnogo u pripremi ove debate, proširili osobne spoznaje, naučili komunicirati informacijama, ali i stavovima koji su razrađeni i utemeljeni. Tijekom priprema prolazili smo i vježbe ovladavanja tremom i mislim da smo u tome bili uspješni.

Iva Debić, 6.b i učiteljica Snježana Tramburovski

 

RIJEČ POBJEDNIKA

Moj doživljaj debate

Ove godine bila sam jako uzbuđena zbog debate u kojoj sam sudjelovala na strani tima koji je iznosio tezu da je bolje živjeti u gradu, nego na selu. Učionica u kojoj se debata održala bila je puna te ispunjena pozitivnom energijom. Bilo je zanimljivo čuti argumente za i protiv. Svako je od sudionika čvrsto branio svoje stavove i to mi se jako svidjelo. Također, drago mi je što smo se držali zajedno i pobijedili.

Ivana Šalamun, 6.b

 

 

Sviđa mi se to što je svaki član mog tima dao maksimalni doprinos. Također, drugi dio tima je dao sve od sebe pa je i sama debata bila zanimljiva. Kroz debatu poboljšala sam svoje komunikacijske vještine. Isto tako, imam više samopouzdanja te sam mnogo toga naučila. Sretna sam i zbog toga što se naš trud isplatio i što smo pobijedili na kraju.

Jana Šalamun, 6.b

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Moglo bi vam se svidjeti...

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support