S Ivanom smo započeli čitanje (predstavljanje školskog projekta)

Počinju  mjeseci u kojima obilježavamo sklonost čitanju i važnost čitanja. Naša škola nastoji svake godine ČITANJE staviti u kurikulum kao jednu od kategorija kvalitete na kojoj nastojimo raditi. I ove godine osmislili smo brojne sadržaje i aktivnosti koje su na tragu naše ideje kako čitanje mora postati sastavni dio mentalne higijene svakog od nas.

Pripremili smo i školski projekt S Ivanom kroz svijet bajki koji ćemo provoditi tijekom godine sve do 150. rođendana (19. travnja 2024. godine) Ivane Brlić Mažuranić. Neki naši učitelji počeli su provoditi projektne aktivnosti  s 12. 10. 2023. danom koji smo proglasili Danom kada naša škola čita, taj dan obilježavamo treću godinu za redom. Tema čitanja bila je čitanje bajki I. B. Mažuranić.

Osim čitanja, neki razredi su započeli aktivnosti vezane uz određivanja rječnika bajki Ribar Palunko i njegova žena, Jagor i Sunce Djever i Neva Nevičica. Nakon što učenici osmisle vizualno podloge za rječnike uvrstit ćemo ih u izložbu svih aktivnosti na kraju godine. Niži razredi čitali su i neke druge bajke, a na satovima Njemačkog i Engleskog jezika čitale su se bajke IBM na tim jezicima i uspoređivale s hrvatskim originalom.

Grupni radovi vezani uz likove bajki, sastavljanje leksika, pojedinačna čitanja, čitanja u krugu, djeci su pričinjavala puno zabava i užitka.

Daljnje aktivnosti ovog projekta bit će vezane uz biografiju I. B. M. i neke posebne događaje iz njezinog života. Postoji ideja da Tulum slova posvetimo toj temi, prerušimo nekoliko učenika u Ivanu i pričamo priče o njoj. Izrađivat ćemo stripove o najzanimljivijim zgodama iz njezina života, završavati Šumu Striborovu na drugačiji način, animirati scenarije, izrađivati kostime likovima i čarobne predmete.

Kada sve privedemo kraju, ostvarit ćemo veliku izložbu naših uradaka, a učenicima koji se istaknu svojom aktivnošću spremamo iznenađenje s kojega ćemo vam se sigurno javiti.

 

Snježana Tramburovski

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Moglo bi vam se svidjeti...

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support