Radno druženje učiteljice Tramburovski i 3. a, b i c

U ponedjeljak 15. 5. završen je niz od šest sati kolegijalne podrške iz Hrvatskog jezika koja se provodi drugu godinu u našoj školi u sklopu kategorije kvalitete POTICANJA ČITANJA. Učiteljica hrvatskog jezika Snježana Tramburovski provela je po dva sata u svakom trećem razredu u dogovoru s razrednicima M. Kelemenićem, M. Novak i I. Rodeš.

Pokazalo se i ove godine kako djeca nižih razreda vole upoznavati svoje buduće učitelje i lako ostvaruju spontanu komunikaciju ako su im uvjeti susreta vezani za neki vid zaigranosti oko čitanja. Nažalost, ta zainteresiranost za otvaranje novih priča u kasnijoj dobi sve teže nalazi svoj razvojni put zbog svega što nam donosi zaokupiranost školskim obvezama, društvenim mrežama i nekontrolirano konzumiranje sadržaja s interneta.

Učenici trećih razreda imali su priliku slušati izražajno i pomalo dramsko čitanje kratke priče prilagođene njihovoj dobi te potom samostalno tumačili doživljaj teksta. Drugi dio ciklusa tražio je od njih malo stvaralačke i kreativne energije pa je učiteljica prekinula čitanje druge kratke priče i zamolila učenike da promjene jedan ključan detalj u priči i sada je pokušaju završiti napisavši sami tekst.

Djeca su bila podosta uzbuđena oko tog zadatka, neka pomalo i zabrinuta, a neka spremna s lakoćom napisati sasvim novu priču. Njihova čitanja vlastitih tekstova bila su dragocjena informacija učiteljici.

Zamjetan je broj učenika koji vlastiti rukopis djelomično ne uspijeva pročitati, a sakupljeni tekstovi bit će dobar temelj za analizu riječi koje sadrže glasove Č i Ć te skupove IJE i JE. Već neko vrijeme učiteljica Tramburovski nastoji napraviti mali registar tih problematičnih riječi u 3. i 4. razredu kako bi se na taj način skrenula pažnja na potrebu isticanja pravilnog pisanja i izgovaranja istih. Pokazalo se u tekstovima da su to riječi: čovjek (ćovijek, čovijek); štapić (štapič), tijelo (tjelo), sjetiti se (sijetiti se), sreća (seča), magičan (magićan)…

Na slikama u prilogu nalaze se uspjeliji tekstovi.

Druženja s djecom nižih razreda (nazivam ih namjerno druženja iako je riječ o konkretnim nastavnim aktivnostima) imaju dobar psihološki učinak na učenike. Rješavaju ih mogućih strahova i neizvjesnosti u vezi novih ljudi i nepoznatih okolnosti rada dolaskom u 5. razred, a samoj učiteljici osvješćuju dolazak nove generacije, njihovih jezičnih kompetencija (čitanja, pisanja, slušanja i govorenja) te daju uvid u njihovo poznavanje riječi kojima su svakodnevno okruženi.

Snježana Tramburovski

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Moglo bi vam se svidjeti...

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support