Susret s književnikom Božidarom Prosenjak, autorom knjige Divlji konj

Prosenjak 1

Što ste po zanimanju?

Završio sam Filozofski fakultet u Zagrebu na Odsjeku za romanistiku. Rođen sam u Kuzmincu, selu pokraj Koprivnice i tamo sam proveo svoje djetinjstvo. Sada sam profesionalni pisac i novinar.
Kada ste počeli pisati?
Još u osnovnoj školi. Prvu knjigu objavio sam 1970. godine u Sisku.
Može li se živjeti od pisanja?
Da, može se, ali moraš stalno biti angažiran, imati puno književnih susreta i događanja.

Najteže mi je bilo u prvom razredu zapamtiti datum rođenja

Najpoznatije knjige su vam “Sijač sreće” i “Divlji konj” koje se nalaze u osnovnoškolskoj lektiri. Što vas je inspiriralo da napišete pripovijetku “Sijač sreće”?
Moje djetinjstvo, događaji u mojem školovanju. Kada sam krenuo u školu najteže mi je bilo zapamtiti datum rođenja. Prvog dana nastave učiteljica me to pitala, a ja se nisam mogao sjetiti iako sam svoj datum rođenja ponavljao od kuće do škole. Tada me spasila moja sestrična pa sam nekako preživio taj prvi dan.

Možete li nam ispričati još nešto iz vremena kad ste išli u osnovnu školu?

Dobro se sjećam dana kad je u naš razred trebala doći inspekcija. Učiteljica nas je pripremala za sat hrvatskoga jezika da je ne bismo osramotili. Najviše je uvježbavala odlične učenike, a ja nisam bio među njima. Inspektor je na satu postavljao različita pitanja i učenici su dobro odgovarali. A zatim je neočekivano počeo pričati o književnoj vrsti, bajci, za što nas učiteljica nije pripremila. U razredu se osjećala napetost. Kad je inspektor meni postavio pitanje o bajkama, ja sam, unatoč tremi i strahu, znao sve što me pitao. Učiteljica je odahnula. Od tada sam bio njen omiljeni učenik i dobivao odlične ocjene.
Imate li djece i vole li oni čitati vaše knjige?
Imam dva sina i unuke. Moji unuci najviše vole kad im ja čitam svoje priče.
A kako je nastala knjiga Divlji konj?
O njoj sam dugo razmišljao. To su neke životne mudrosti koje sam pokušao staviti na papir. Ako sam uspio zainteresirati čitatelje da promišljaju o porukama i mislima koje su iz knjige izašle, uspio sam.

Novinarska grupa

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Moglo bi vam se svidjeti...

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support