Vrhunac projekta “Škole za Afriku” prikazan na završnoj priredbi

Cijelu godinu radilo se na projektu Škole za Afriku kojim se donira financijska pomoć za obrazovanje

Ove školske godine OŠ Sračinec priključila se UNICEF-Afrika - priredba 2ovom projektu „Škole za Afriku” koji ima cilj pomoći djeci Afrike u podizanju standarda života kao i mogućnosti obrazovanja. Izbor je pao na Burkinu Faso, državu koja se nalazi na zapadnom djelu afričkog kontinenta i ubraja se u najsiromašnije zemlje svijeta.

Tijekom školske godine učenici su se upoznavali s projektom, njegovim ciljevima i svrhom prikupljanja materijalne pomoći djeci Burkine Faso. Učitelji su nastojali razviti osjećaj empatije prema onima koji žive na rubu siromaštva kako bi naši učenici shvatili koliko mogu biti sretni svojim načinom života. Već na početku školske godine imali smo susret sa časnom sestrom Marijom Lucijom Vincek, misionarkom u Nigeriji koja je učenicima približila uvjete života djece u toj dalekoj afričkoj zemlji. Nakon tog predavanja nastalo je puno ideja kako se i mi možemo uključiti i pomoći našim afričkim prijateljima.

Afrika - priredba 1
Na dan  završne priredbe posvećene Africi sve je imalo afričku notu, od uređene knjižnice do afričkog jela u blagovaoni.

Svi smo se bacili na posao. Svaki razred izabrao je neku aktivnost koja je istovremeno bila edukativnog i humanitarnog karaktera. Dok su pojedini učenici proučavali afrička plemena, drugi su se bavili poznatim afričkim ličnostima. Mlađi učenici na satu likovne kulture izrađivali su afričke maske, a oni stariji učili su swahili i osnovne pojmove na tom jeziku. Neki su naučili izrađivati uporabne afričke predmete od keramike, a članovi Vijeća učenika ispleli su mnoštvo narukvica u šarenim afričkim bojama čijom su prodajom prikupljena dodatna sredstva.

Sav taj trud bio je prezentiran na završnoj priredbi koja se prigodno održala 22. travnja na Dan planeta Zemlje. Brigu o našoj planeti ovoga smo puta posvetili upravo crnom kontinentu koji je često nepravedno zaboravljen i zanemaren.

Afrika - priredba 3
Pojedini učenici proučavali su afrička plemena, drugi su se bavili poznatim afričkim ličnostima, treći izrađivali afričke maske, četvrti učili swahili itd.

Već na samom ulazu u školu učenike je dočekala afrička atmosfera, a afričkih motiva bilo je na svakom koraku. Čak je i blagovaona zamirisala kad se serviralo afričko jelo „kuku”. U 11 sati svi su pohrlili u sportsku dvoranu gdje se odvijao program posvećen danu Afrike. Na priredbi su odjekivali zvuci afričke glazbe. Bilo je tu bubnjeva, udaraljki, zvečki, a moglo se čuti i puno pjesama na swahiliju. Učenici su proteklih mjeseci marljivo učili taj najpoznatiji afrički jezik. Posebno zanimljiva bila je igra s gumenim kotačima koja podsjeća na omiljenu igračku afričkih mališana. Treba istaknuti da je posebno dirljiva bila prezentacija mlade učiteljice Janje Žnidarić koja je i sama boravila u Tanzaniji te prenijela svoje iskustvo svim prisutnima. Svi koji žele nešto više naučiti o Africi, mogu razgledati izložbu koja će još nekoliko dana biti u školskoj knjižnici.

Osnovnoj školi Sračinec ovo je prva godina u projektu, no nadamo se da ćemo i dalje raditi na podizanju svijesti o tome da naša mala pomoć može mnogima promijeniti život. A to djeca Afrike zaslužuju.

Janja Žnidarić i Grozdana Njegovec