Intervju s talentima

Intervju s talentima

U Osnovnoj školi Sračinec postoji mnogo djece sa različitim talentima u različitim područjima. Ovaj intervju napravljen je s učenicima 8. razreda koji su postigli, ali i još uvijek postižu izvanredne rezultate tijekom 2016./2017. godine. Izabrana su tri učenika s najboljim rezultatima iz područja fizike, kemije i hrvatskog. Cilj ovog intervjua jest upoznati se s tim učenicima.

 

 1. Znamo da si pametan/pametna i talentiran/talentirana. Je li to tako od malena? Pošto je za tvoje znanje trebalo puno truda, tko te je i kako potaknuo na učenje?

Antonija: Prije svega, hvala na lijepim komplimentima. Smatram da je svatko od nas talentiran na svoj način, a što se mene tiče oduvijek sam se trudila i davala ono najbolje od sebe i izgleda da se trud isplatio. Moj rad su u velikoj mjeri potaknuli moji roditelji i drugi članovi obitelji, moji profesori, odgajatelji iz vrtića, ali i ja samu sebe potičem na učenje i rad.

Matija: Od malena sam bio malo drukčiji od ostalih na što sam s jedne strane ponosan, opet mi i malo smeta. Na učenje su me roditelji poticali od prvoga razreda i ni u jednom trenutku mi nisu „naređivali“ po tom pitanju. Danas me nitko osim mene ne potiče na učenje i puno puta se dogodi da sam jednostavno lijen za to.

Samuel: Kad sam bio mali nisu mi organizirali natjecanja pa ne znam. Na učenje su me potaknuli učitelji.

 

 1. Koji su prema tvojem mišljenju najvažniji događaji u tvojem djetinjstvu?

Antonija: Najvažniji događaji u mojem djetinjstvu bili su rođenje moga mlađeg brata, polazak u vrtić i polazak u školu.

Matija: Jedan od važnijih događaja je bio priključenje dječjem zboru Štigleci i cijeli period dok sam tamo pjevao. Tamo je ujedno počeo moj „glazbeni život“.

Samuel: Vjerojatno rođenje.

 

 1. Kako si se osjećao/osjećala na početku školovanja odnosno u prvom razredu?

Antonija: Kada sam prvi puta došla u prvi razred bila sam zbunjena, preplašena i sramežljiva jer većinu učenika nisam poznavala, no kasnije smo svi postali dobri prijatelji, zabavljali smo se i danas ne bih voljela da je bilo drugačije. Smatram da je početkom školovanja počelo jedno novo poglavlje mojeg života.

Matija: . Uzbuđeno i čudno.

Samuel: Osjećao sam se opušteno.

 

 1. Koliko truda odnosno sati na dan potrošiš na učenje i koja je tvoja tajna dobrog učenja?

Antonija: Teško je točno definirati koliko sati dnevno provodim učeći zato što je svaki dan poseban i drugačiji. Smatram da ne postoji „tajna“ dobrog učenja, ali u učenju su važni dobra organizacija, kreativnost, opuštenost…

Matija: To bude obično 1-2h, ali valja napomenuti da ne učim svaki dan. Moja tajna dobrog učenja je potpuna koncentracija, koja ponekad meni nedostaje, i smatram da je najbolje vrijeme učenja između 18: 00h i 22: 00h.

Samuel: Ovisi kojih predmeta. Većinu predmeta učim na satu slušajući.

 

 1. Koji te od predmeta najviše zanimaju i zašto?

Antonija: Od predmeta me najviše zanimaju hrvatski jezik, kemija i fizika. Kemija i fizika zanimaju me zato što nam daju odgovore na sve što nas okružuje, objašnjavaju sve prirodne pojave… Hrvatski jezik me zanima jer volim čitati pa mi književnost stvara zadovoljstvo, a sam jezik mi je važan jer je on dio mene, moga identiteta i smatram da ga trebam njegovati i unapređivati, a rječnik obogaćivati novim riječima zato što hrvatskim jezikom razmišljam, govorim, mislim i osjećam.

Matija: Najviše me zanimaju Fizika i Kemija. Ne znam zašto.

Samuel: Fizika, matematika i informatika. Jednostavno mi je zanimljivo učiti te predmete.

 

 1. Zašto se toliko posvećuješ učenju? Ukratko objasni.

Antonija: Učenju se posvećujem jer smatram da učimo cijeloga života. Učenje je važno za moju budućnost.

Matija: Već sam rekao da se ne posvećujem učenju toliko koliko svi misle. Također ne učim sve predmete podjednako jer me neki stvarno ne zanimaju pa gradivo „štrebam“ i to ako imam volje. Moj pravi razlog za učenje ne postoji.

Samuel: Tko je rekao da se TOLIKO posvećujem.

 

 1. Uz toliko posla, koliko vremena na dan izdvajaš za sebe i kako ga provodiš?

Antonija: Slobodno vrijeme provodim odmarajući se, družeći se s obitelji, čitajući knjige i sl., a na dan za sebe izdvojim onoliko koliko mi je potrebno.

Matija: Teško je izdvojiti vrijeme za sebe ako računam i svoju srednju glazbenu školu. Ako se nađe slobodnog vremena, bavim se svačime, ali volio bih više vremena provoditi sa svojim prijateljima jer sam po prirodi ekstrovertna osoba, a nemam toliko vremena za druženje s njima iako bih volio imati.

Samuel: Nakon škole uglavnom sam vani ili s prijateljima kad nemam trening. Navečer učim ili radim zadaću.

 

 1. Znamo da ideš na mnoga natjecanja. Je li ti naporno pripremati se za njih? Opiši kako izgledaju tvoje pripreme?

Antonija: Za svako natjecanje potrebno je uložiti mnogo truda i posvetiti mu se, ali ako voliš ono što radiš, ništa nije teško. Natjecanja nose mnogo odricanja i priprema, a ja se za svoja pripremam kontinuirano rješavajući zadatke, proučavajući materijale i knjige.

Matija: Da. Naporne su pripreme. Pripremam se uglavnom u školi na dodatnim satovima, a kod kuće ako stignem i ako imam volje.

Samuel: Dolazim na sve grupe na kojima se pripremam za natjecanja, a doma si naučeno gradivo ponovim i vježbam.

 

 1. Koliko vremena na dan izdvajaš za gledanje televizije? Pratiš li onda neke poučne sadržaje? Nabroji neke. Pronalaziš li nešto korisno u njima?

Antonija: Na televiziji obično gledam filmove (dokumentarne, animirane, igrane, crtane…) ili druge sadržaje koji me zanimaju, ali nisu svi poučnog sadržaja. Svaki dan provodim drugačije i ne gledam televiziju jednako, stoga mi je teško definirati vrijeme koje provodim pred televizorom.

Matija: . Televiziju u zadnje vrijeme uopće ne gledam.

Samuel: Otprilike jedan i pol sat. Neke dane uopće ne gledam televiziju.

 

 1. Ukratko nam opiši kako izgleda tvoj 1 dan.

Antonija: Obično, ujutro odlazim u školu, a nakon što se vratim iz škole pojedem ručak i napišem zadaću. Kasnije odvojim malo vremena za svoje slobodne aktivnosti nakon čega ponovo učim i pripremam se za natjecanja. Na kraju dana obično pročitam ulomak knjige ili enciklopedije, spremim se i odem u krevet.

Matija: . Ukratko: ustajanje – škola – glazbena škola – zadaće – slobodno vrijeme (ako ga uopće ima) – spavanje.

Samuel: Probudim se i odem u školu. Nakon škole sam s prijateljima ili na treningu. Ponekad navečer odem na misu i nakon mise učim i radim zadaću.

 

 1. Postoji li dan kad ne učiš? Opiši kako izgleda.

Antonija: Rijetki su dani kada baš ništa na učim, a oni su isti kao i svi ostali osim što je onaj dio školskih obaveza zamijenjen slobodnim vremenom i aktivnostima.

Matija: . Ima ih puno. Tih dana volim se družiti s prijateljima ukoliko su dostupni.

Samuel: Postoji i izgleda isto kao i svaki dan.

 

 1. Koji je tvoj najveći strah i bi li se mogao u ovome trenutku suočiti s njime?

Antonija: Moj najveći strah je da u životu ne postignem ono što želim i da ne razočaram samu sebe, ali se s tim strahom trenutno nisam spremna suočiti.

Matija: Imam ja puno strahova s kojima se ne mogu nositi.

Samuel: Mogao bih, ali još nisam siguran koji je to.

 

 1. Tko je tvoja najveća moralna podrška u životu i zašto ti je tako posebna?

Antonija: Moja najveća podrška u životu su moji roditelji i obitelj koja me podupire u svemu što radim i pomaže mi suočiti se s problemima i riješiti ih.

Matija: . Imam mnogo podrške, ali smatram da sam ja sam sebi najveća moralna podrška.

Samuel: Roditelji, jer me i oni sami uče živjeti.

 

 1. Jesu li tvoji roditelji imali utjecaj na tebe kod učenja ili donošenja važnih odluka kod natjecanja? Jesi li ih slušala/slušao iako se možda ponekad nisi slagala/slagao s njima?

Antonija: Moji roditelji su na mene imali velik utjecaj jer su mi uvijek savjetovali ono što je bilo i što je najbolje za mene. Iako ponekad nisam dijelila njihovo mišljenje u donošenju odluka uvijek su mi pomogli učiniti pravu stvar.

Matija: Jesu, imali su utjecaja. Što se tiče natjecanja savjetovali su mi mnogo toga, ali nisam ih baš u svemu slušao.

Samuel: Da, jesu. Oni su mi govorili kako da lakše naučim gradivo i poslušao sam ih u većini slučajeva.

 

 1. Jesi li ikad varala/varao pod testovima ili natjecanjima? Kako si se tada osjećala/osjećao?

Antonija: Na natjecanjima nikada nisam i ne bih varala jer smatram da na natjecanjima ipak pokazujemo svoje znanje. Što se testova tiče uvijek sam se koristila dozvoljenim, a za ostalo pitajte učitelje.

Matija: Na natjecanjima nikad nisam varao, a pod testovima u školi u iznimnim slučajevima. A za osjećaj, ne znam jer nikada ne razmišljam u takvim situacijama kako se osjećam.

Samuel: Nikad ne varam pod natjecanjima i testovima jer to nije fer prema drugima koji se trude.

 

 1. Učiš li se za sva natjecanja toliko koliko za redovni program u školi kroz godinu? Kako se natjecanja uklapaju u tvoj redovni program i za što ti je potrebno više vremena?

Antonija: Natjecanja ne mijenjaju moj redovni program kroz godinu jedino što bitno mijenjaju jest moja organizacija poslova i obaveza. Za natjecanja učim izvan redovnog školskog programa.

Matija: Naravno da je više vremena potrebno za natjecanja, ali ako se svlada gradivo na redovnoj nastavi, nije potrebno puno vremena za pripremu za natjecanje.

Samuel: Za natjecanja učim malo više te jednostavno izdvojim jedan dio dana za njih.

 

 1. Imaš li neke hobije? Nabroji ih i objasni kako utječu na tvoje svakodnevno učenje.

Antonija: Moji hobiji su čitanje knjiga, pisanje, vožnja biciklom, a pokušavam ih što više uključiti u proces učenja i svakodnevnog rada.

Matija: . Nemam neki specijalan hobi, tako da ni ne znam kako utječu na moje učenje.

Samuel: Volim čitati knjige, ali i baviti se sportom.

 

 1. Žališ li možda za toliko uloženog vremena za učenje? Objasni.

Antonija: NE, ne žalim jer smatram da mi učenje u životu može donijeti samo dobro i pomoći mi u svakodnevnim problemima. Učenje je proces koji traje cijeloga života, stoga smatram da me čeka još mnogo učenja u životu.

Matija: Ponekad da, ali to nije često.

Samuel: Ne. Čemu žaliti nešto što ti je koristilo.

 

 1. Na koji način provodiš svoje praznike? Ukratko opiši.

Antonija Čitam, putujem, odmaram se, družim se i provodim vrijeme s obitelji i rođacima, vozim bicikl…

Matija: Uglavnom se volim družiti s prijateljima, baviti se sportskim aktivnostima kod kuće itd.

Samuel: Odmaram se od škole. Kad se odmorim od škole, počne nova školska godina.

 

 1. Na kraju toliko uloženog truda sigurno će se jednog dana isplatiti, što planiraš u budućnosti? Jesu li ti natjecanja pomogla kod izbora?

Antonija: Natjecanja su mi pomogla pri stvaranju vizije mojeg života u budućnosti jer su mi pomogla da shvatim što me čini sretnom i zadovoljnom pri radu. Nisam u potpunosti sigurna čime se planiram baviti u budućnost, ali znam da će biti povezano s znanošću ili hrvatskim jezikom.

Matija: U budućnosti planiram studirati na PMF-u, nisam siguran što, ili na Muzičkoj akademiji Zagreb završiti teoriju glazbe.

Samuel: Vjerujem da jesu, iako još nisam siguran za svoju budućnost.

 

 1. Misliš li da ćeš se lakše zaposliti izvan Hrvatske? Bi li to želio/željela i ako bi u koju državu bi najradije otišao/otišla?

Antonija: Smatram da je danas još prerano govoriti o zapošljavanju, a pogotovo o zapošljavanju u inozemstvu. O tome iskreno nisam razmišljala, stoga vam ne mogu dati odgovor na to pitanje.

Matija: . Još uvijek nema potrebe razmišljati o tome.

Samuel: Možda, ali nemam neku preveliku želju.

 

 1. Smatraš li da si dao/dala sve od sebe? Jesi li sveukupno zadovoljan/zadovoljna sobom i svojim rezultatima?

Antonija: Sobom i svojim rezultatima zadovoljnija sam i ponosnija, nego što sam mogla sanjati. Smatram da mogu još puno toga učiniti i postići u životu jer u sve ulažem ono najbolje od sebe.

Matija: Iskreno, ne dajem uvijek sve od sebe, ali sam uglavnom zadovoljan svojim rezultatima.

Samuel: Uvijek može bolje, ali zadovoljan sam svim rezultatima.

 

 1. Kao ovako pametnog/pametnu, marljivog/marljivu i talentiranog/talentiranu sigurno te hvale i podupiru. Kako se tada osjećaš? Kako utječu na tebe svi oni koji te podržavaju i jesi li im zahvalan/zahvalna na tome?

Antonija: Zahvalna sam na svakoj potpori i pohvali jer me one potiču i hrabre da se trudim još više iako mi je ponekad neugodno kad me netko pohvali. Svima koji mi pomažu i podupiru me dugujem veliku zahvalnost jer sve ono što sam postigla ne bi bilo ostvarivo bez njihove podrške, pomoći, razumijevanja…

Matija: Ovisi tko me hvali i podupire jer ovisno o tome se ponekad osjećam posramljeno, a ponekad sam sretan zbog toga, ali bez obzira na to svima sam zahvalan na tome.

Samuel: Osjećam se sretno te se nastavljam truditi i dalje. Jako sam im zahvalan.

 

 1. Koja ti je najveća želja u budućnosti?

Antonija: Putovati svijetom, učiti i raditi ono što volim i što me usrećuje.

Matija: Nisam ni sam siguran koje su moje želje za budućnost.

Samuel: Iskreno, nisam siguran.

 

 

Posebna pitanja za Antoniju

 1. Misliš li da si uspješnija od Matije?

Smatram da smo oboje uspješni u stvarima koje volimo.

 1. . Postoji li između vas dvoje natjecateljski duh?

Natjecateljski duh uvijek postoji, ali ja bih ga prije nazvala poticajem.

 1. Kako se osjećaš kada prođeš na državno? Pokušaj nam dočarati taj osjećaj.

Osjećaš se neopisivo i neobjašnjivo jer se sav uloženi trud isplati što pruža iskreno zadovoljstvo i veselje. Jednostavno rečeno osjećaš se kao da letiš i da ti je samo nebo granica.

 1. Kao što znamo voliš čitati. Što vidiš u čitanju i koji su tvoji ostali načini provođenja slobodnog vremena?

Kad čitam mogu biti što i tko god poželim, gdje i kada god poželim, mogu proživjeti tisuće avantura, a knjiga je jedan čaroban svijet u kojim se vrlo lako izgubiti, koji će te odvesti na mjesta o kojima možeš samo sanjati. Čitanje mi pomaže jer me opušta i smiruje, a čitajući obogaćujem svoj rječnik i mogu pronaći odgovore koji će mi pomoći u životu. Kad ne čitam slobodno vrijeme provodim s obitelji ili vozeći bicikl, putujući, odmarajući se, slušajući glazbu…

 1. Opiši nam kako je bilo provoditi djetinjstvo s Matijom? Je li još u najranijoj dobi postojao natjecateljski duh između vas dvoje?

Matija je bio moj najbolji prijatelj od djetinjstva i zajedno nam nikad nije bilo i nije dosadno. Jako dobro poznajemo jedan drugog, u djetinjstvu smo provodili zajedno svaki dan pa se tako među nama razvio natjecateljski duh koji ja radije zovem prijateljskim poticajem.

 

 

Posebna pitanja za Matiju

 1. Misliš li da si uspješniji od Antonije?

Ne znam.

 1. Postoji li između vas dvoje natjecateljski duh?

Naravno, oduvijek je bilo tako. Ne znam kako Antonija sve doživljava prema meni, ali ja se u sebi uvijek natječem s njom.

 1. Znamo da ti je nedostajalo nekoliko bodova da prođeš na neka natjecanja. Mijenja li to tvoje mišljenje o sebi? Jesi li zadovoljan sobom i svojim rezultatima?

Za takve ishode sam kriv ja i moja prenatrpanost. To je podosta promijenilo mišljenje o meni i nije mi uopće bilo svejedno. Po tom pitanju nisam zadovoljan.

 1. Opiši nam kako je bilo provoditi djetinjstvo s Antonijom? Je li još u najranijoj dobi postojao natjecateljski duh između vas dvoje?

Iako sam jedinac, Antoniju doživljavam kao svoju sestru jer smo od malena uvijek bili povezani i imali smo puno puta svađe kao da smo brat i sestra, tako da je, po meni, uvijek postojao natjecateljski duh između nje i mene.

Intervju pripremili i uredili: Eleonora Jagić, Danijela Petrek, Lana Sabati, Anamaria Kranjčec, Mia Ivanagić

Mentor: Snježana Tramburovski, učiteljica